Yılan, soğuk kanlı bir hayvan olduğu için bulundukları ortamın ısı derecesine göre davranabilir. Kış aylarını mağara, oyuk, çatlak gibi kuytu, karanlık ve görece daha soğuk yerlerde geçiren yılanlar, nisan-mayıs aylarında baharın gelmesiyle, doğadaki tüm diğer her şey gibi uyanır. Uzun süren bir uykunun ardından doğada yiyecek aramaya başlayan yılanlar, genellikle böcekler, fareler ve diğer kemirgenler ile beslenir. Ancak kimi zaman yılanlar, yiyecek bulmak için yaşam alanlarına yaklaşır ve kimi zaman evlerin içlerine kadar girer. Son derece rahatsız olan bu duruma elbette müdahale edilmelidir, fakat yılanların kontrolsüz olarak azaltılması ekosisteme zarar verir. Özellikle tarım alanları için son derece zararlı olan kemirgenlerin ve böceklerin sayıları artar. Dolayısı ile yılanlara bilinçsiz olarak müdahale edilmemeli ve mümkünse bir profesyonelden yardım alınmalıdır.
Yılanlar Neden Yaşam Alanlarına Yaklaşır?
Yılanların yaşam alanlarına, özellikle müstakil evlere yaklaşması sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Peki, yılanlar yaşam alanlarına neden yaklaşır?
- Doğadaki kemirgen ve böcek popülasyonun bozulması ile yılanlar yiyecek bulmakta güçlük geçer.
- Sakin bir hayattan hoşlanan yılanlar, yuvalarına yakın yerlerin kalabalık olmasından rahatsız olur.
- Evinizin etrafında yumurtlayan tavuklarınız ve civcivleriniz varsa, tüm duyuları son derece gelişmiş olan yılanlar, onların kokusunu alır ve yiyecek bulmak için evinize yaklaşır.
- Aynı şekilde evinizin etrafında fare ve benzeri kemirgenlerin olması, yılanların yaşam alanlarınıza yaklaşmasına neden olur.
Yılanları Evinizden Uzaklaştırmak İçin Neler Yapmalısınız?
Türkiye’de bulunan yılan türlerinin çoğu zehirsizdir, ancak nadir de olsa zehirli ya da yarı zehirli yılanlara da rastlanabilir. Şehirlerden uzak yerlerde; köy ya da bağ gibi kırsal yerlerde, bazen yazlık evlerde baharın gelmesiyle birlikte çevrede yılanlar görülebilir. Bu elbette çoğu insan için korkutucu olabilir. Özellikle müstakil evler, bu duruma daha çok maruz kalır. Yılanları yaşam alanlarınızdan uzak tutmak istiyorsanız alabileceğiniz tedbirler şu şekilde sıralanabilir:
- Evinizin etrafına en az 60 cm yüksekliğinde bir bahçe duvarı örebilirsiniz. Yılanların içine girebileceği boşluklar olmaması için bu duvar taş değil beton olmalıdır.
- Yılanlar, karanlık ve sakin yerleri sevdikleri için odunluk ya da kullanılmayan eşya yığınlarının içine yerleşebilir. Evinizin etrafında böyle nemli ve loş yerlerin olmaması yılanların yaklaşmasını engeller.
- Kapı altlarına plastik ya da tahta bir engel çakmak, yılanların kapı boşluklarından girme ihtimalini ortadan kaldırır.
- Evin etrafında kümes ya da fare gibi hayvanların olması, yılanları o bölgeye çekeceği için, bu konuda dikkatli olunmalıdır.
Yılanlar, ekosistemin çok değerli üyeleri olduğu için bilinçsizce zehirlenmemelidir. Siz saldırmadığınız sürece genellikle sakin kalan yılanlarla mücadele etmek için en güvenli yol profesyonel yardım almaktır. Siz de yaşam alanlarınızın çevresindeki yılanları uzaklaştırma ihtiyacı duyuyorsanız Şimal İlaçlama’nın profesyonel desteğine ve deneyimine başvurabilirsiniz.